Keyifli saglik da oluyormus.

3/10/2013

Evet, bu yazimda klasik seyahat notlarima ara verip, hatta guzel yemeklerden bahsedecegimi dusunen takipcilerimi de ters koseye yatirip, bir saglikli yasam programina yer verecegim. 

Bundan tam bir ay once, serbest yukselise gecen kilolara bir dur demenin zamani geldi dedim, ve acaba hangi diyeti yapsam, diyetisyene mi gitsem, o nasil kilo vermis, bu nasil verememis diye bakarken anladim ki oyle disaridan gazel okuyarak yaptirilan diyetlerden bir hayir gelmiyor. Ya birkac bin lira odeyip kontrole gidince adamin suratina nasil bakacagim diye kotu hissederek hayat zehir oluyor, ya da kulaktan dolma, kitaptan okuma diyetlerle kilo vereyim derken sagliginiz bozuluyor.

Ve kendi sentezimi yaratmaya karar verdim. Tabii bir isim vermeden de diyet programi olmaz, ben de diyetimin adini soyle koydum: "Alkollu Sifir Karbonhidrat Diyeti" 

Aslinda arkadas arasinda konusurken piyasada cok populer olan bir diyetisyenin adiyla zenginlestiriyorum, ama internet ortaminda kimseye ayip etmeyelim :)

Evet, adindan da anlasilacagi gibi basit bir diyet; tum karbonhidratlar, yani hamur isleri, sekerli mamuller, tatlilar, hatta ekmek bile yasak. Ama bu diyetin guzel yani, diyet yaparken sosyal ortamlarindan, ozellikle de raki masalarindan, sarap tadimlarindan uzak kalmak istemeyenlere hitap ediyor, cunku alkollu ickiler serbest! Tabii alkolik tadinda icenlerden bahsetmiyoruz, sosyal iciciler icin diyorum.. Diyetin bir diger guzel yani da yediklerinize hicbir sinir koymuyorsunuz, yani "uc kibrit kutusu" peynir, "bir corba kasigi" zeytinyagi benzeri olculu takipler yok; ara ogun, ana ogun gibi teknik muhabbetler de hos karsilanmiyor bizde.

Yani isin felsefesi basit; keyif serbest, yeter ki seker ve hamuru kes!

Ben ne doktorum, ne de diyetisyen; aslini sorarsaniz beni taniyanlar yediklerimle beni tasvir etseler herhalde "tatli canavari" derler. Dolayisiyla bir cogunuz bu yaziyi okurken benim bu yukaridaki programi uyguladigima da inanmakta zorlaniyorsunuzdur, ama yaptim, oluyormus. Bir hafta kadar tatliyi ve hamuru kesince artik aramiyormussun, hatta dakikada bir acikmalar, bir turlu doymamalar da kesiliyormus. 

Diyeceksiniz ki, anlatip duruyorsun da sonuc ne? Soyleyeyim: bir ayda verilen 5 kilo, gozle gorulur anlamda yokolan bir gobek ve kendini iyi hissetmek. 

Uydurdugum bu diyet programinin "kilo koruma" doneminin nasil olacagini henuz bilemiyorum, ama icimden bir ses koruma donemine ihtiyac olmadan, arada bir "yakalayinca, tatlinin hamurisinin en kralini bulunca, cok da dert etme, gotur" yaklasiminin keyifli ama saglikli olmaya devam etmek icin yeterli olacagini soyluyor. Bakalim, gorecegiz.. 

Haa unutmadan, adi uzerinde keyifli saglik; bu program suresince spor yapmak da asla bir zorunluluk degil, tamamen opsiyonel....

Herkese saglik ve keyif dolu, kaliteli bir yasam dilegiyle...